Vi har alla förvånats kring turerna om Allsportsbiz, och dess tänkta huvudfinansiering av Projekt Värendsvallen. Även om de fakta som hittills kommit fram i dagsläget inte räcker för att fälla visionen som helhet, så är det ändå intressant att utforska andra vägar till en ny arena till Östers IF. En person som tänkt lite längre än andra är EF-medlemmen och ekonomistuderanden Johan Sigvardsson (bilden) – ladda hem hans kandidatuppsats om ”Stade de Stig” här från eastfront.net!
För er som är nyfikna på vad nedanstående PDF-dokument innehåller så saxar vi följande från uppsatsens sammanfattning:
Bakgrund: Den moderna fotbollens utveckling har medfört att klubbarna idag har högre krav och fler ögon på sig. Klubbarna från landsbygden har inte samma publik- och sponsorunderlag som sina konkurrenter från storstäderna, och fokus för dem ligger på att vara kostnadsmedvetna. Vad finns det för möjligheter för dem att öka sina intäkter? Kan de göra det med hjälp av en ny fotbollsarena?
Syfte: Syftet med uppsatsen är att identifiera kostnadsbilden för en ny arena, att undersöka vilka möjligheter det finns att skapa intäkter som i dagsläget inte går att nå, samt att undersöka om det är ekonomiskt försvarbart att genomföra ett arenabygge.
Avgränsningar: Av omfattningsskäl har jag avgränsat mig från alla de småklubbar på elitnivå som inte kommer från Växjö, alltså är det Östers IF som är föremål för den här uppsatsen.
Metod: De undersökningar som har gjorts, har varit av kvalitativ karaktär. Intervjuerna har varit semistrukturerade, och urvalet har varit selektivt. Föremål för undersökning har till att börja med IF Elfsborg varit, en klubb i samma situation som Öster och som är i färd med att bygga en ny, egen arena. Det har även fokuserats på HV71, eftersom de har erfarenheter från vad en egenägd arena har haft för betydelse. Slutligen har holländska SC Heerenveen studerats, den klubb som var först ut med att bygga och äga en ny arena.
Slutsatser: Jag har i denna uppsats kommit fram till att det är fullt möjligt att bygga en ny fotbollsarena i Växjö. Med noggranna undersökningar och beräkningar, med en investeringshorisont på 40 år och med en kalkylränta på sex procent, blev resultatet ett positivt kapitalvärde på 512 miljoner kronor.